Astronomi i skolen på Andøya Space Center



I år er jeg så heldig å få delta på et spennende studie som heter Astronomi i skolen. Studiet er nettbasert, men har en uke samling på Andøya. Det er et deltidsstudie med hjemmeeksamen i januar, og gir 10 studiepoeng etter endt eksamen. Studiet er via NAROM ,og synes du det høres interessant ut, kan du lese mer her og melde deg på neste kurs til høsten 2019.
Tidligere i høst fikk jeg mail fra Narom med en task/oppgave som skulle være gjennomført før samling. Her fikk vi øve oss, og lese oss opp på ulike temaene som studiet består av. Genialt å jobbe med en slik oppgave i forkant så man er godt forberedt til samlingen.
Temaene i studie er: The scientific method, acient astronomy, motions in the sky, remote observations and the hidden universe.

12.-16. November
Så var det endelig tid for samling på Andøya. For å komme til vakre Andøya må en ta fly. Når en bor på Steinkjer innebærer dette to fly for å komme fram. Vi ankom ca.17.00 og allerede på flyplassen ble jeg litt kjent med noen av de andre studentene. Det var lærere fra både Norge og Sverige med på studiet. Vi var kun 9 på deltagere så vi ble en fin sammensveiset gjeng gjennom oppholdet.

Dagene var lange og vi holdt på helt frem til kl.23.00 nesten daglig. Her skulle tiden sammen utnyttes fullt ut. Den lille tiden det var lyst på dagen måtte jeg ut å se meg litt rundt. Det er så vakker natur på Andøya med høye fjell og mye vær. De holder på å bygge ut Andøya Space Center og i framtiden kan det være over 200 arbeidsplasser her. Det skal og satses på satelittoppskytning fra Andøya med Andøya Spaceport i fremtiden, så det er spennende tider framover. Det var og storbesøk fra utenriksdepartementet når vi var her.


 Vår hovedlærer var astrofysiker José Miguel G. Perez. Jose har tidligere jobbet som astrofysiker på det største optiske telskopet i verden nemlig Grand Teleskopio De Canaras. 


En av de andre lærerne på Studiet var Fredick B Pettersen. Han hadde mange spennende eksprimenter til oss. Her demonserer han en vakumkanon! :) Den var det futt i for å si det sånn. 


Studiet besto av mange og varierte arbeidsmetoder. En av oppgavene våre var å bygge vårt eget gallileoskop! 



En annen lærer på studiet var Torsten Aslaksen. Han var spesialist på teleskop og tok oss på en fantastisk reise på stjernehimmelen. Det var dessverre mye dårlig vær under samlingen så vi fikk bare til observasjon ute en kveld. Og selv om utstyret var på plass var det ikke nok klarvær til å bruke teleskopene dessverre. Bucketlisten med å se gjennom et avansert teleskop med øyet er fortsatt på lista mi. 


Ute hadde vi en oppgave i mørket der vi hadde solsystemet i skala på både størrelse og avstand med utgangspunkt i at sola var like stor som på bilde. Som dere ser lyste alt i mørket, og når vi hadde gått 15 meter fra denne sola var vi kommet til jorda vår. Når vi hadde gått 150 meter fra sola var vi kommet til Saturn. Og hadde vi gått over dobbelt så langt til så hadde vi kommet til Neptun. Dersom du ønsker å lage en skala av solsystemet kan du bruke denne linken http://www.exploratorium.edu/ronh/solar_system/


En av dagene startet vi ikke før etter lunsj og jeg hadde tid til en tur oppå Andehaue, et vakkert fjell som ruver 288 mov rett opp fra Andøya Space Senter. Gikk ikke opp brattveien, men den slakke veien på baksiden. Nydelig tur som anbefales! 



På studie lærte vi å bruke spennede programmer som WorldWideTelescope! Her kunne en ta spennede reiser ut i universet, og endre lys/filter ut fra hva du ønsket å se etter, og få ekte bilder fra ulike teleskop. Lærte mye om lys, og hvordan en kan bruke lyset i ulike skalaer som sendes ut til å finne ut hva som finnes der ute i universet.


Deler av studiet var at vi fikk innblikk i de store teleskopene rundt om i verden og skypet med astrofysikere og ingenører i ulike deler av verden. 





Her er bilde av Fredik som gjennomfører det kuleste eksprimentet jeg har opplevd. Her laget vi faktisk en ekte KOMET!!!! Skal såå prøves dersom jeg klarer å få tak i Tørris!







Dette var bare en liten smakebit av hva jeg opplevde og lærte på studie! Eksamensoppgave og rapport skal skrives så her måtte jeg begrense mine ord. 

Til alle som kunne tenke seg å lære mer om astronomi i skolen er dette studiet for deg! 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Space Camp arrival

Dag 2 på Space Camp